Tisztelt Ügyfelünk! December 15. és január 2. között csökkentett munkarendben vagyunk elérhetőek, sürgős esetben, kérjük, e-mailben keressenek minket!
Áldott Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk!

Menü Kapcsolat Ügyfélkapu

Sponsorem Blog

Bevált motivációs tippek – így ossza fel és ütemezze hatékonyan a juttatásokat

2018. aug 7. • Hírek

Ugye tudja, hogy a tökéletes juttatási rendszer megalkotásához nemcsak az ideális utalványok kiválogatása, hanem azok tökéletes időzítése és felosztása is kiemelten fontos? Nézze meg, mire érdemes nagyon odafigyelni a munkavállalók minél hatékonyabb motivációja érdekében.

Bevált motivációs tippek – így ossza fel és ütemezze hatékonyan a juttatásokat

Vajon tényleg fontos, hogyan osztja fel az egyes juttatásokat?

Egy néhány évvel korábbi, a Munkahelyi motivációk Magyarországon 2013-ban című kutatás átvizsgálta a munkavállalók motivációját vizsgáló jelentősebb tanulmányokat az elmúlt 3 évtizedből. Az eredményeket a tág időtartam és a megkérdezettek nagy száma miatt a mai napig érdemes szem előtt tartani.

Kiderült, hogy a magyar munkavállalók számára a megfelelő munkahelyi bánásmód és az állás megtartásának biztonsága után a ”versenyképes fizetés és anyagi juttatások” a legerősebb motiváló tényezők. De szintén kiemelkedően fontos számukra a „méltányos és igazságos díjazás” is, amiből egyértelműen következik, hogy egyáltalán nem mindegy, miként osztja fel cége juttatási csomagját.

Juttatások felosztása a keretösszeg fényében

A cafeteria elemek felosztását a legtöbb esetben a rendelkezésre álló keretösszeg is erősen befolyásolja. A kisebb vállalkozásoknak például sokszor nincs lehetősége a rendszeres havi juttatások mellé extra, eseti jutalmakat is kigazdálkodni.

Az anyagi lehetőségeket figyelembe véve ezért első körben mindenképpen érdemes átgondolni, hogy milyen rendszerességgel, mekkora összeget tud juttatni kollégái számára. Vagyis azt, hogy „a rendszeresen, de keveset”, vagy inkább „a ritkábban, de akkor sokat” elv működik-e hatékonyan.

Természetesen a gyakorlatban lehetősége van megtalálni az arany középutat, ezért mutatunk is 5 gyakori és bevált megoldást a juttatások ütemezésének felosztására:

1. juttatás havi rendszerességgel: az egyik leggyakoribb juttatási forma, amely általában a nagyobb cégekre jellemző, de egyre több közepes és kisvállalat is előszeretettel használja. Ennél a felosztásnál a kollégák mindig pontosan tudják, hogy mikor és mekkora plusz ösztönzőre számíthatnak.

2. juttatás évente két alkalommal: ha kisebb keretből gazdálkodik, akkor érdemes a közepes méretű vállalkozások egyik kedvenc felosztását választania, vagyis évente kétszer juttatnia. Az egyes cafeteria elemek így rövid idő után sem válnak elvárássá a dolgozók szemében, másfelől az egyes alkalmakkor jóval nagyobb összeget kapnak kézhez kollégái, amely hatékonyabb motivációs eszköz lehet.

3. év eleji juttatás: a már rögtön az év elején odaítélt juttatásokat két esetben éri meg igazán alkalmazni. Ha cége komoly terveket sző és olyan mértékű fejlődés előtt áll, amelyhez a dolgozóktól már az első napoktól kezdve extra erőbedobásra lesz szükség. Az év eleji plusz motiváció abban az esetben is hatékony segítség lehet, ha a vállalat éppen egy krízist él át.

4. év végi juttatás: az év végére ütemezett juttatások a legnagyobb nemzetközi cégektől kezdve a néhány főt foglalkoztató kisvállalatokig igen népszerűek. Ez nem is csoda, hiszen egy fárasztó, kemény esztendő után a kollégáknak szükségük van arra, hogy érezzék, a vállalat értékeli erőfeszítéseiket és azokat méltányosan jutalmazza is.

5. kombinált cafeteria elemek: a fentebb említett típusok természetesen tökéletesen működhetnek egymás mellett is. Igen gyakori felosztás például, hogy a rendszeres, kisebb értékű havi juttatások mellé a közepes és nagyobb cégek beépítenek évente egy vagy két nagyobb jutalmat is, például nyár elejére és a karácsonyi időszakra.

Nemcsak az ütemezés, az utalvány típusa is fontos szempont

Az már igen régóta egyértelmű, hogy a motivációs csomagot hiba lenne csupán a pénzbeli juttatásokra alapozni. Az egyes munkavállalók személyes igényei éppoly fontos tényezők, mikor az egyes cafeteria elemek felosztását tervezi.

Az eseti juttatásoknál például remek választás lehet egy olyan utalvány, amellyel kollégái a legváltozatosabb sport- vagy éppen kulturális eseményekre juthatnak el. Ezekkel az adómentes utalványokkal amellett, hogy cége is komoly összegeket spórol meg, munkatársai is olyan élményekkel gazdagodnak, amelyek segítik a feltöltődést és a minőségi kikapcsolódást, egyszóval a burnout megelőzését.

Természetesen a széleskörűen felhasználható utalványok is hatékony motivációs eszközök lehetnek, ezeket inkább a juttatások rendszeres felosztásánál, valamint az igen nagy létszámú és eltérő igényekkel rendelkező munkaerő esetén célszerű bevetni. Így a különböző életkorú kollégák is könnyedén megvásárolhatják az adott élethelyzetben számukra igazán fontos dolgokat.

A tökéletes juttatási csomag titkai 2019-ben

Biztosan hallotta már, hogy a 2019-es adótörvény elfogadása lényegében szinte az összes eddig ismert cafeteria elem megszűnését jelenti. Ettől függetlenül azonban lehetősége van összeállítani a tökéletes és költséghatékony motivációs csomagot, hiszen a 2018 december 31. előtt kiadott juttatásokat munkatársai még két évig felhasználhatják. Már mutatjuk is a legfontosabb tudnivalókat és a leghasznosabb tippeket »

Mondja el igényeit, mi pedig megmutatjuk a legjobb megoldásokat egy ingyenes konzultáción. Kérjen időpontot most »