Tisztelt Ügyfelünk! December 15. és január 2. között csökkentett munkarendben vagyunk elérhetőek, sürgős esetben, kérjük, e-mailben keressenek minket!
Áldott Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk!

Menü Kapcsolat Ügyfélkapu

Sponsorem Blog

Cafeteria 2019 - Költséghatékony motivációs csomag jövőre is? Lehetséges!

2018. júl 30. • Hírek

Jövőre majdhogynem az összes eddig ismert cafeteria elem megszűnik, ugyanis elfogadták a 2019-es adótörvényt. Egy kis odafigyeléssel azonban két évig még nem kell lemondani a tökéletes juttatási csomagról! Már mutatjuk is a legfontosabb változásokat, tudnivalókat és azt, hogy miként motiválhatja továbbra is költséghatékonyan munkatársait.

Cafeteria 2019 - Költséghatékony motivációs csomag jövőre is? Lehetséges!

Egyetlen béren kívüli juttatás marad meg 2019-re

Az Országgyűlés július 20-án néhány kisebb módosítással ugyan, de elfogadta a 2019-re vonatkozó adótörvényt. Így a legtöbb jelenleg is használt cafeteria elemtől elbúcsúzhatnak a munkáltatók és a munkavállalók is.

A béren kívüli juttatások közül például csak a SZÉP kártya éli túl a 2018-as esztendőt az idén is adható három alzsebbel és a rájuk vonatkozó éves keretösszegekkel:

 • Vendéglátás alszámla 150 000 Ft,
 • Szálláshely alszámla 225 000 Ft,
 • Szabadidő alszámla 75 000 Ft.

Fontos tudnivaló, hogy az új szocho-törvény 19,5%-os kulccsal adóztatja majd a béren kívüli juttatásokat. Így hiába törlik el a korábban a közteher kiszámításához használt 1,18-as szorzót, a SZÉP kártyák után jövőre már 34,5%-ot kell adózniuk a munkáltatóknak az eddig 34,22% helyett.

Az egyes meghatározott juttatások legnagyobb része is megszűnik 2019-ben

A 2019-ben az összevont adóalap részeként, 40,71% adóteher mellett adható egyes meghatározott juttatások közül csupán a következő elemek maradnak meg a jelenlegi cafeteria rendszer megnyirbálása után:

 • a béren kívüli juttatások keretösszeg feletti része,
 • az Önkéntes pénztárba fizetett célzott szolgáltatás,
 • a csekély értékű ajándék
 • és néhány speciális juttatási elem.

A csekély értékű ajándékkal kapcsolatban fontos változás, hogy az eddig 3 helyett évente már csak egyetlen alkalommal jutalmazható velük a kollégák erőfeszítései. A felső értékhatár pedig továbbra is a minimálbér 10%-a.

Az adómentes juttatási elemek többsége is eltűnik

Ebben a kategóriában 2019-ben már csak az óvoda és a bölcsőde térítése marad meg adómentes juttatásként. Annyi változással, hogy már nemcsak a munkáltató, hanem a munkavállaló nevére szóló számla alapján is felső értékhatár nélkül adható közterhek nélkül.

Rengeteg népszerű cafeteria elemtől búcsúzhatnak el a cégek

Akad számos népszerű juttatási forma, amely bár nem szűnik meg, 2019-től már jövedelemként adózik majd. Ez lényegében azt jelenti, hogy a cégnek meg kell fizetnie a munkáltatói terheket, valamint a munkavállalótól is le kell vonnia, majd befizetnie a munkavállalói terheket. Így jövőre már csak a munkabérrel azonos közterhekkel lesz adható:

 • az Erzsébet utalvány,
 • a helyi bérlettámogatás,
 • a sport- vagy kulturális eseményre szóló belépő,
 • a mobilitási célú lakhatási és a lakáscélú támogatás,
 • az iskolakezdési és a diákhitel támogatás,
 • az önkéntes nyugdíjpénztári, az egészségpénztári és az önsegélyező pénztári hozzájárulás.

A cégek nem akarnak lemondani a juttatásokról és a motivált munkatársakról

A Cafeteria TREND több száz céget átölelő kutatása kimutatta, hogy a munkavállalók jóval több, mint fele, ha megváltozott összegek mellett, de jövőre is számíthat valamiféle juttatásra. Ebből egyértelműen látszik, hogy a munkáltatók továbbra is szívesen motiválnák a kollégákat a különböző cafeteria elemekkel, csak éppen a költséghatékony megoldások köre szűkült le minimálisra.

Létezik megoldás, hogy jövőre is költséghatékonyan motiválhassa kollégáit

Az egyértelmű, hogy a munkabérrel megegyező közterhek mellett adható cafeteria elemek szóba sem jöhetnek, ha költséghatékony juttatási csomagra vágyik. A 2019-ben is kedvező adózású megoldások viszont vagy nagyon kevés munkatárs számára jelentenek segítséget (pl. óvodai támogatás), vagy nem bírnak akkora motiváló hatással, mint a korábbi elemek.

Mégis mit tehet akkor az a cég, aki mindezek ellenére szeretné motiválni kollégáit? Tapasztalataink szerint rengeteg vállalat előrehozza, és már idén bevezeti a 2019-re tervezett juttatási csomagot. És most jön a lényeg, amiről a legtöbb, a témával foglalkozó cikkben megfeledkeznek:

A 2018-ban kiadott adómentes vagy kedvező adózású utalványokat még két évig felhasználhatják munkatársai!

Komoly összegeket spórolhat meg a 2019-es juttatási csomag előrehozásával

Hogy mennyivel kerülne többe a cégeknek fenntartani a jelenleg is használt juttatási csomagot 2019-ben, ha nem hoznák előre 2018-ra? Egy igen egyszerű példán keresztül meg is mutatjuk.

Vegyünk csak példaként egy közepes méretű vállalatot, amely 20 munkatárs erőfeszítéseit szeretné díjazni egy egyszeri, 150 000 Ft értékű juttatással. Amennyiben ezt még az idei esztendő vége előtt adómentes utalványok formájában kiosztják a kollégáknak, úgy 3 000 000 forintot költenek el motivációs célokra.

Viszont, ha ugyanezt a jutalmat 2019-re hagyják és a munkabérbe építik be, akkor már 5 458 500 forintba fog kerülni. Vagyis egy kis odafigyeléssel a példában szereplő cég több mint 2,5 millió forintot spórolhat meg.

A tökéletes juttatási csomag nemcsak olcsó, hanem hatékony is

A megtakarított összegek mellett akad még egy igen fontos szempont, ami miatt megéri előrehozni a 2019-re tervezett juttatásokat. Elvégre régóta tudjuk, hogy a pénz nem feltétlenül a leghatékonyabb motivációs eszköz.

Bizonyos esetekben sokkal nagyobb hatást érhet el egy olyan adómentes utalvánnyal, amelyet kollégái olyan izgalmas programokra használhatnak fel, amelyek valódi élményt jelentenek számukra. Egy kis kikapcsolódás és feltöltődés pedig már csak azért sem árt, mert a bornout, vagyis kiégés jelenségével egyre többször találkozhatunk.

Néhány remek megoldás a tökéletes juttatási csomaghoz

Szeretné hatékonyan motiválni kollégáit, de úgy érzi kifut az időből és csillagászati összegeket sem akar elkölteni a jövőre érkező változások miatt? Ne aggódjon, a tökéletes juttatási csomag megalkotásához csupán 3 szempontot kell figyelembe vennie. Mégpedig azt, hogy a választott cafeteria elem legyen:

 • adómentes, ne sújtsa a céget és a kollégákat adóterhekkel,
 • széleskörűen felhasználható, izgalmas és élvezetes kikapcsolódásra, eszközökre költhessék a munkatársak,
 • könnyedén beszerezhető, hogy ne kelljen heteket tölteni az idegtépő és időrabló adminisztrációval, mielőtt kicsúszna a határidőből.

Mutatunk is rögtön néhány remek megoldást, hiszen a Sponsoremnél több adómentes jutattási forma közül is válogathat:

A legjobb az egészben pedig, hogy a széleskörűen felhasználható utalványokat egy minimális, egyszeri papírmunka után akár percek alatt kényelmesen beszerezheti online a Sponsorem új ügyfélkapus rendszeréből.

Mondja el igényeit, mi pedig megmutatjuk a legjobb megoldásokat egy ingyenes konzultáción. Kérjen időpontot most »