Tisztelt Ügyfelünk! December 15. és január 2. között csökkentett munkarendben vagyunk elérhetőek, sürgős esetben, kérjük, e-mailben keressenek minket!
Áldott Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk!

Menü Kapcsolat Ügyfélkapu

Sponsorem Blog

Minden, amit a 2018-as SZÉP Kártya rendeletről tudni érdemes

2018. jún 5. • Hírek

A 2018 májusában életbe lépett SZÉP Kártyákkal kapcsolatos kormányrendelettel érkező jelentős változások miatt a kártyatulajdonosok- és kibocsátók is a szívükhöz, majd a pénztárcájukhoz kaptak. Éppen ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a törvénymódosításról, és körbenéztünk a cafeteria piacon is egy kicsit.

Minden, amit a 2018-as SZÉP Kártya rendeletről tudni érdemes

Mely utalványokat érinti a SZÉP Kártya rendelet?

A béren kívüli juttatásokat, a cafeteriát és sokszor már a SZÉP Kártyákat is sajnos egyre többször használják szinonímaként. Tévesen, és a pontatlanság azonban rengeteg félreértést és tévhitet szül, amelyeket most villámgyorsan el is oszlatunk.

Érdemes is rögtön tisztázni, hogy a 2018. április 20-án kiadott, ez év májusában hatályba lépett rendelet csak a SZÉP Kártyákra vonatkozik. Az egyéb juttatási formákat, mint például a készpénz cafeteriát, a munkába járás költségtérítését vagy éppen a Sponsorem adó- és járulékmentesen adható utalványait ez a törvénymódosítás természetesen nem érinti.

Milyen változásokat hoz a 2018-as SZÉP Kártya rendelet?

A legtöbb cikk főcímében a SZÉP Kártyákra felszámolt 3 százalékos díj bevezetésével riogatnak, pedig a valóságban a kép sokkal árnyaltabb. Az imént említett díj például csak a fel nem használt összegek után kerülhet kiszabásra, de számos egyéb újdonsággal is találkoznak a SZÉP Kártyák tulajdonosai. Éppen ezért most pontokba szedve összefoglaltuk az 5 legfontosabb változást:

1. Csak pénzforgalmi szolgáltatók bocsáthatnak ki SZÉP Kártyát

Ezt korábban megtehették bizonyos feltételek mellett gazdasági társaságok is, az új rendelet bevezetése óta már csak pénzforgalmi szolgáltatók bocsáthatnak ki SZÉP Kártyákat.

A jelentős technikai változásra fél évük maradt a vállalkozóknak felkészülni, hiszen a jelenlegi rendszert a rendelet bevezetésének napjától számított 6 hónap utolsó napjáig használhatják.

2. A tulajdonosok a lejárat után is hozzáférnek juttatásaikhoz

A legnagyobb változás azonban - ami egyben igazán örömteli hír is a munkavállalóknak - mégis csak az, hogy a SZÉP Kártyák lejárata után is hozzáférnek majd pénzükhöz. A fel nem használt összegeket korábban ugyebár május 31. után a bankoknak vissza kellett fizetniük a munkáltatók részére.

3. A szolgáltatók 3% díjat számolnak fel a lejárat után

A lejárt, de a SZÉP Kártyákon fennmaradó, így a munkavállalók számára továbbra is elérhető és a későbbiekben felhasználható összegek után azonban a pénzforgalmi szolgáltatók havonta 3%-os díjat számítanak fel, amit a kibocsátók kötelesek a kártya marketingjére fordítani. A rendelet kimondja továbbá azt is, hogy a kibocsátóknak a lejárat előtt két hónappal minderről tájékoztatniuk kell a tulajdonosokat.

4. Bármikor részletesen lekérdezhető lesz az aktuális egyenleg

A SZÉP Kártya rendelet egyéb kellemes meglepetéseket is tartogat a munkavállalók számára, akik például nem csupán a lejárat előtt 2 hónappal értesülhetnek majd arról, hogy éppen mekkora összeget használhatnak még fel. Az új szabályozás ugyanis lehetővé teszi, hogy a kártya egyenlegét időszakokra, vagy akár egyes tranzakciókra lebontva lekérdezhessék. Sőt, mindezt akár telefonról is megtehetik 2018 májusa után.

5. Két év inaktivitás után felmondható a szerződés

Természetesen akad olyan változás is, amely a munkáltatókat érinti. Ha ugyanis két évig semekkora összeget nem utal a SZÉP Kártyára, akkor a szerződés felmondhatóvá válik.

Szabályok, amelyek nem változnak a SZÉP Kártya rendelet után sem

A SZÉP Kártya rendelet bevezetése előtt szárnyra kapott jó néhány olyan változás híre is, amelyek nem kerültek bevezetésre. Így 2018 májusa után változatlanul:

  • olyan műanyag formájú készpénz-helyettesítő fizetési eszközként kell működnie, amely elektronikus elfogadóhelyi terminál által olvasható,
  • nem lehet majd készpénzt felvenni a kártyákról,
  • nem lesz lehetőség az alszámlák közt az összegek mozgatására, átcsoportosítására.

Mekkora összegek maradnak felhasználatlanul a SZÉP Kártyákon?

Mivel a SZÉP Kártya rendelet alapvető változást hoz majd a hátramaradó összegek felhasználásában, érdemes ránézni pontosan mekkora összegről is van szó. A HR Portál beszámolója szerint ugyanis az OTP Banknál a 2018-as pünkösdi hétvégén a lejárat előtt közel egy hónappal még mindig 2,4 milliárd forint pihent érintetlenül a SZÉP Kártyákon, míg ugyanez az összeg tavaly 2,5 milliárdra rúgott.

Milyen utalványokkal lehet (költség)hatékonyan motiválni a munkavállalókat?

Hogy miért nem használják fel a kártyákon porosodó pénzeket? Ez igen összetett kérdés, és az okok feltárása egy külön tanulmányt érdemelne. Az viszont kijelenthető, hogy a munkavállalók részéről egyre nagyobb az igény az olyan cafeteria elemekre, amelyekkel:

  • szinte bármit megvásárolhatnak, amire csak szükségük van,
  • nem kell tervezgetniük órákon át a vásárlást az elfogadóhelyek széles köre miatt,
  • a vásárlást akár otthonról is letudhatják kényelmesen, online,
  • külföldön is fizethetnek.

Ezekkel az utalványokkal pedig a munkáltatók is jól járnak, hiszen azáltal, hogy a kollégák felhasználják a teljes összeget, célt érnek a motivációs erőfeszítéseik, az erre a célra költött összegek pedig nem mennek kárba.

A tökéletes cafeteria elemet keresi? Akkor vázolja lehetőségeit és elképzeléseit egy ingyenes konzultáción, mi pedig segítünk kiválasztani a vállalkozásához legjobban passzoló utalványokat. Kérjen időpontot most »